Jak jsme zdobili perníčky
Ve středu 23. listopadu se ve škole konal kurz zdobení vánočních perníčků. Perníčky nejrůznějších tvarů si maminky s dětmi ozdobily pod vedením Renáty Hladové, která nám […]
24. listopadu 2016
Ve středu 23. listopadu se ve škole konal kurz zdobení vánočních perníčků. Perníčky nejrůznějších tvarů si maminky s dětmi ozdobily pod vedením Renáty Hladové, která nám k dispozici dal svůj osvědčený recept!
Recept na perníčky podle Renáty Hladové
Ingredience
- 220 g práškového cukru
- 150 g másla
- 4 polévkové lžíce (PL) medu
- 5 PL mléka
- 1 lžička sody
- 1 PL skořice
- 1 PL perníkového koření
- 300 g hladké mouky
- 300 g hladké mouky na vál
- zvlášť vejce rozšlehané s trochou práškového cukru na potírání upečených perníčků
Postup
Do mísy nad páru dáme všechny suroviny kromě mouky. Nejdřív mícháme, pak šleháme, dokud hmota nezačne houstnout a pomalu skoro probublávat. Pak pomalu přisypáváme 300 g mouky a chvíli ještě mícháme.
Na perníky můžeme dát ještě před pečením mandle, vlašské ořechy apod.
Hned po vyjmutí z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vejcem s trochou (asi lžičkou) práškového cukru. Potíráme nejlépe plochým štětcem. V uzavřené nádobě vydrží perníky třeba i měsíc. Aby byly měkké, přidáme do nádoby kousek jablka.
Poleva
Na polevu smíchejte vaječný bílek s moučkovým cukrem a v případě potřeby rozřeďte citronovou šťávou. Ideální konzistence polevy je hustá – hmota tvoří při míchání na vařečce „krápníky“. Neteče, ale táhne se.
Doboru chuť!